Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Friday, 13 August 2010

siapa kata stay kat boarding school tak pandai buat kerja??

aku selalu dengar makcik2 kepoci komplain kat budak2 yg duduk asrama "ha tu la dia, apa kerja tak reti buat, duduk asrama lagi" waklu!! ingat anak kau duduk rumah, kau cukup bagus la didik anak kau masak ayam masak pedas??

honestly to say, kitorang yang duduk asrama ni memang la tak berapa nak reti memasak.bukan tak reti langsung ok!! tak berapa reti je..hehe..yela, kitorang duduk sana bukan pergi kelas memasak, kitorang pergi belajar!! ingat aku hingin sangat ke nak duduk asrama 5 tahun!! sebab fikir mak bapak je aku teruskan..heh'

tapi kan, bagi aku la, budak2 duduk asrama ni more independent berbanding dengan budak2 duduk ngan mak ayah..yela, fikir sendiri la, ada akal kan??..kitorang kat asrama basuh baju guna tangan..anak kau mampu?? setakat guna washing machine, adik aku darjah 6 pun pandai..apa2 hal pun semua kene settle sendiri..nak harap mak bapak jauh, nak call barisan kat public phone tak nak macam Thomas & Friends pulak kan..

pendek kata selagi tak tutup mata, kerja! kerja! kerja!..hey jangan ingat anak kau duduk rumah kau boleh didik dia sampai masuk rancangan Gadis Melayu la..dan jangan ingat kitorang yang duduk asrama ni pandai pegang buku je..kitorang belajar Kemahiran Hidup apa kat sekolah

aku bukan apa, kalau benda buruk ni, cepat je nampak..cuba benda baik, tak de pulak nak puji..dasar dengki anak tak dapat masuk asrama la tu!! aku bukan diskriminasi budak sekolah harian..adik aku sekolah biasa je, ok je perangai dia dari aku..tapi tolonglah jangan buat statement "tak guna hantar asrama, bukan pandai mana pun, kerja rumah pun tak pandai buat"..ye aku tau aku bodo, belajar pun tak tinggi mana..tapi tak payah la nak cakap macam tu!! betapa susahnya mak bapak aku nak tanggung aku kat sekolah, kau rasa ke??

kalau aku tak pandai buat kerja rumah pun, macam aku nak kahwin ngn anak kau, tak payah risau la makcik oi!! anak kau duduk sekolah harian tu, tak bermakna lagi bagus dari aku..dia merokok kat station bus, ada kau tahu?? dia lompat pagar sekolah, ada kau tahu?? die menggedik dengan laki after kelas, kau tahu tak??..heh'..setakat kerja seorang isteri dengan anak sorang tu insyaAllah la aku boleh settle kan lagi la..tak payah risau la pasal aku, mind ur own business..mak aku tahu macam mana nak didik anak2 dia jadi isteri solehah walaupun anak dia duduk asrama!! 

3 comments:

  1. aku sentuju gila lahh. walaupun aku balik rumah cari garam tak jumpa paling kurang aku boleh lagi laa beza garam ngan gula kan.

    thumbs up!

    ReplyDelete
  2. tqah : hehe,,sje je..ni stlh dikumpul2 beberapa cter..hehe

    ham : kan2..stakt goreng ikn blis tu pejm mata je kn..hahaha

    ReplyDelete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance