Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Friday, 9 April 2010

sahabat / rakan / kawan

tibe2 rase nak buat topik ni..perbezaan tige word ni.. ^_^

Sahabat
aku rase yg type ni la yang paling boleh pakai antara yang lain..yang boleh percaya dunia akhirat..yang ade bile susah senang..Saidina Ali, Uthman, Abu Bakar, Umar pun Nabi Muhammad gelarkan sahabat, bukan rakan or kawan..dalam dunia  ni, berape ketul je manusia yang boleh digelar sahabat (bagi aku la)..20 tahun da aku hidup, macam2 jenis orang da aku jumpe..ade tu mule2 memang baik gile dengan kita..semua nak buat same2, tapi bile dapat kawan lagi hot dari kite, tinggal kite macam ape je..ini bukan sahabat, bukan rakan, bukan kawan, ini setan! haha..so setakat ni, yang aku gelar sahabat Nadia tak sampai 20 orang pun..dari tadika, sampai da masuk U, 20 orang je sahabat?? heh' loser! hahaha

Rakan
ha yang ni banyak..bagi aku rakan ialah makhluk yang boleh buat kite gelak time kite sedih tapi takde bile kite nangis..dapat tak ape aku maksudkan??..yang ni bersepah-sepah..bile ko pergi makan, then ade 2 3 orang duk sebelah ko makan2 gelak2 then bla..esoknye kalo jumpe maybe die duduk dengan orang lain pulak..ha ini rakan..kite tak kan terase kalo die takde hari2 dengan kita..kita tak kan jeles bile die pergi kawan kepit2 dengan orang lain, bukan kawan dengan orang yang jalan kepit eh..haha

Kawan
bagi aku kawan ialah manusia yang 1 kelompok ngan kita walaupun kite tak pernah tegur die..contoh macam time sekolah, form 5 da ade 6 kelas, and dalam mase setahun maybe ade sorang due kite tak tegur..tak tegur bukan maksud die musuh kita kan?? die tetap kawan kita..tetap add kat FB walaupun tak pernah drop comment..haha..manusia yang add kite kat FB pun kawan gak walaupun kite tak penah jumpe die, lahir pun kat hospital lain2..

sahabat, rakan, kawan memang penting bagi aku..aku rase aku tak boleh hidup tanpe dorang...aku lepas baligh je terus pisah dengan family, duk kat asrama dengan kwn2..makan, borak, main, cuci toilet, ponteng kelas, sume buat same2..so aku boleh gile kalo takde kawan2 surround aku..

aku pelik bile dari kawan nak jadi musuh..sungguh otak aku tak boleh terime..da buat banyak benda same2 tibe2 tak nak bertegur sape..waklu!! at least tegur la kan..ini buat macam ko tak pernah tau warne inner wear aku..=P..sedih kan kalo jadi macam ni..T_T..nasib baik tak pernah jadi kat aku =)..kalo jadi kat aku pun, maybe mule2 je aku sedih..da lame2 tu maybe da tak rase ape..bak kate kawan aku "appreciate the one that appreciate u"..v(^_^)v..baru dengar ayat dari Naruto "saya suka lah awak ni, baik walaupun hodoh"..haha

No comments:

Post a Comment

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance